תולעת ספרים!
הספרייה תפסה לאורך השנים מקום של כבוד בבית. היא מכילה זיכרונות, חוויות, אהבות, ובמילה אחת – נוסטלגיה. שבוע הספר מהווה הזדמנות נפלאה לחדש את מלאי הספרים, להסניף את ריחו של ספר חדש, ליהנות מעולמות מרתקים ולהירדם עם ספר ביד לפני השינה.
שבוע הספר שיחל אוטוטו הינו הזדמנות נפלאה לבחון את כברת הדרך שעברו הספריות, שנחשבות היום, פרט לאלמנט פונקציונלי גם לנדבך עיצובי של ממש. עם מגוון עצום של ספריות, בעיצוב מינימליסטי, אוורירי ופיסולי, הן הופכות ל-FOCAL POINT בכל חלל. אם בעבר נחשבה הספרייה למוצר הנטמע כחלק מהקיר ולרהיט פונקציונאלי לחלוטין, בכוחה של הספרייה לבצע מהפך בחלל, לשמש כאלמנט חציצה אוורירי בין חללים או לככב כאלמנט וויזואלי פרקטי גם כמקובל בצמוד לקיר.
המגמה כיום היא ספריות דקורטיביות וחשופות עשויות מברזל ועץ, זהו השילוב הפופולרי ביותר. את הספריות מומלץ למקם בין חדר האוכל לסלון. הן לגמרי אלמנט דקורטיבי, ואם עושים זאת נכון הן בהחלט יכולות לתפקד כקיר כוח, שמושך את תשומת הלב.
הספריות, שעברו בשנים האחרונות מהפכה של ממש, הפכו מפריט אחסון פונקציונאלי, לפריט המשלב עיצוב ופרקטיקה כאחד. בכוחן להפוך לנקודת אחיזה מרכזית בחדרי הבית השונים. אותו מראה ייחודי שניתן להשיג עמן מאפשר יצירת חלל שנעים לשהות בו, וזו היא בדיוק התחושה שנרצה ליצור.
"חשוב שבחירת הספרייה, בין אם זו ספרייה CUSTOM MADE או ספרייה בעיצוב מוגמר, שתהיה מותאמת לסגנון העיצובי של החלל, למספר הפריטים לאחסון, ובאופן כללי לצרכי בני המשפחה. הרי זה לא עוד פריט קטן ובלתי מורגש, נהפוכו. מדובר באלמנט משמעותי וחשוב שבדרך כלל ממוקם לרווחה בחללים הציבוריים של הבית", מסבירה המעצבת מיטל צימבר.
בשל הפופולריות של הספרייה והימצאותה (כמעט) בכל בית ישראלי, היא קיימת במגוון אינסופי של עיצובים. בל נשכח את הספרייה הקלאסית והעל זמנית של המעצב הישראלי רון ארד, ספריית התולעת, שמהווה חותמת איכות לכך שהספרייה נכנסה לפנתיאון העיצוב העולמי ואף רבות מהן מככבות במוזיאוני עיצוב נחשבים בעולם. עידן הספרייה בבית הישראלי החלה דווקא במגזר הדתי-חרדי, עבורם הספרייה מהווה סמל סטטוס ומככבת עד היום לראווה בסלון. עבור המגזר החילוני, הספרייה בעבר הוחבאה במעמקי הבית ואט ואט ובמרוץ השנים תפסה את קדמת הבמה, כאשר המעצבים הבינו את החשיבות שלה והפוטנציאל העיצובי הגלום בה. זאת ועוד, מסבירה צימבר "הספרייה היא אלמנט שנוח מאוד באמצעותו לאפיין את החלל ולתת לו זריקה של צבע".
בל נשכח שלספרים יש גם ערך רגשי, סנטימנטלי. עיצוב הספרייה הוא אינו עניין של מה בכך. הספרייה מכילה בדרך זו או אחרת חוויות, זיכרונות ילדות, ספרי אמנות, היסטוריה, או במילה אחת – הספרייה היא נוסטלגיה. נוסטלגיה שמעלה פריטים ישנים ואהובים, ומשתלבת בבית.
ספריית ה-LEXINGTON של מותג האיכות האיטלקי BONTEMPI ביבוא רשת 'אליתה ליוינג' הוצגה אשתקד בתערוכת העיצוב במילאנו וכעת משהגיעה ארצה היא תופסת תשומת לב רבה מצד קהל המעצבים ואדריכלים. העיצוב אוורירי, מודרני ומינימליסטי ואפשרויות העיצוב כה רבות בזכות המודולריות של המדפים, לצד שפע החומרים, על מנת להתאימה במדויק לחלל.
"קונספט העיצוב של ספרייה נוצר תוך מתן אינטרפרטציה עכשווית ומודרנית, בהתאם לחלל הנדרש. עיצובן של הספריות חושף את היופי בפשטות, תוך יצירת פרשנות של מסורת ואומנות. התוצר המוגמר עתיד ללוות את בני הבית לאורך שנים ולהוות חלק אינטגרלי מהסיפור המשפחתי, תורמת לכך העובדה שמיקומן של הספריות בסלון או בחלל מרכזי ומשמעותי של הבית", מסבירה מעצבת הפנים שלומית זלדמן. עוד מסבירה זלדמן, כי גם בעידן הדיגיטלי לספריות יש מקום של כבוד בבית. בין אם מדובר בספרייה דומיננטית או קטנה, היא מעניקה לבית אופי, מבדלת את החלל , מספקת לו מראה תלת מימדי, ובשורה התחתונה העובדה שאפשר ליצור כל כך הרבה אפשרויות הופכת את הספרייה לאלמנט MUST ובו זמנית הקהל הישראלי אינו מוכן לוותר עליה".
ועכשיו קצת טיפים לסידור הספרים ופינת הקריאה הביתית!
- סדר! חשוב לסדר את הספרים בסדר מסויים, כזה שימשוך את העין. הפרמטרים החשובים הם גובה וצבע.
- בכדי לא להרגיש כמו בחנות ספרים חשוב להעמיד ולהשכיב את הספרים.
- את הספרים יש ורצוי לסדר לפי קטגוריות ובהתאם לכך ניתן למקמם גם לפי חללים, כך לדוגמא למקם את ספרי הבישול במטבח.
- מקמו בין כמות מסוימת של ספרים אקססורי נחמד "שישבור" את גוש הספרים ויוסיף עניין, כדוגמאת עציץ קטן, נר ריחני, פסל אומנותי וריגשי וכו.
- חשוב לייצר ספרייה בעומק הנע בין 25-30 ס"מ, כדי שהספרים לא ילכו לאיבוד בתוך הנישה. מדי פעם ניתן לשלב בספרייה עצמה מדפים פתוחים וסגורים כדי ליצור עניין עיצובי ופרקטי כאחד.
- חשוב שהספרייה תהיה עשויה מחומרים עמידים. אם לדוגמא המדף מעץ – חשוב שיהיה בעובי של 4-5 ס"מ כדי לא ליצור "בטן" לאורך השנים.
- חשוב למקם תאורה מהתקרה במרחק של 20-30 ס"מ מהספרייה עצמה, כדי ליצור תאורה ממוקדת לספרים. זו אינה תאורה המיועדת לקריאה, אלא תאורה שניתן לעלעל בספרים הממוקמים בה.
- פינת קריאה- בהינתן מקום בסמוך לספרייה, כדאי ליצור פינת קריאה. ניתן לעשות זאת באמצעות כורסא נינוחה, מנורה עומדת , הדום לרגליים, שטיח, שולחן קפה קטן.