חיים אביטן
נבחרת הנדל"ן 2019
יו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית
קרדיט צילום – רונן אקרמן
עיצוב – חימי כץ -סטודיו fix, ירון כהן
עריכה לשונית – נטלי שרון
חיים אביטן, יו"ר הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית. בעל תואר ראשון במדעי הרוח מאוניברסיטת ברינגטון ותואר שני בממשל עם התמחות במדיניות ומנהל ציבורי מהמרכז הבינתחומי בהרצליה. בעברו כיהן כראש עיריית חדרה.
- מה האחריות הגדולה של הרשות ולמה היא קמה?
הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית הוקמה בכדי להוביל את הטיפול בנושא ההתחדשות העירונית בישראל, באמצעות החייאת הרקמה העירונית הוותיקה, לצד זו החדשה, הן מהבחינה הפיזית והן מהבחינה החברתית. הרשות עושה זאת באמצעות פרויקטים של תמ"א 38 ו"פינוי – בינוי", אותם היא מאיצה בעזרתן של המינהלות העירוניות שהקימה בכל רחבי הארץ ובאמצעות שיתוף פעולה עם הרשויות המקומיות. ממשלת ישראל הבינה, כי הצורך בהגדלת היצע הדיור ומיגון הבניינים מפני רעידות אדמה וטילים, הוא הכרח של ממש, על כן הוגדר הדבר כמשימה לאומית. לאור המחסור במשאב הקרקע בישראל, ההתחדשות העירונית מאפשרת ניצול מיטבי של הקרקע והתשתיות הקיימות לטובת התושבים, וכן יצירת פתרונות דיור עבור כ- 15 מיליון תושבים העתידים לחיות בישראל עד לשנת 2040. כמו כן, הרשות מקדמת הצעות חקיקה, נותנת תמריצים ומשתפת פעולה עם הרשויות המקומיות ועם היזמים, ובכך מזרזת את תהליכי ההתחדשות העירונית.
- יש לכם היום 19 מינהלות בפריסה ארצית. מה הפעילות של כל מינהלת? האם הם ממוקמים יותר בפריפריה?
כיום פרושות 19 מינהלות עירוניות בכל רחבי הארץ ו- 6 נוספות יוקמו בחודשים הקרובים. המינהלות הוקמו בערים בהן קיים פוטנציאל גבוה להתחדשות עירונית, כאשר הן נמצאות גם בפריפריה, למשל בבאר-שבע, אשקלון, קריית ים, קריית מוצקין וכיו"ב. יחד עם זאת, יש לשים דגש גם על כך שהמינהלות שהוקמו בערי המרכז התבססו בקרב הפריפריה החברתית, בשכונות הוותיקות והקשות יותר, בכדי לסייע לתושבים לא רק בשיפור סביבתם הפיזית, כי אם גם זו החברתית.
המינהלות הן השלוחות שלנו בשטח, הן דואגות לקידום ההתחדשות העירונית ברשות המקומית ולקשר הישיר עם היזמים. על המינהלות מוטל להעביר אלינו מסמך אשר מגדיר את המדיניות התכנונית של הערים בהן הן פועלות, וע"י כך אנו מייצרים כלים מקצועיים נוספים עבור הרשויות המקומיות. בעזרתן, אנו מצליחים לשים דגש על צרכי הפרט, מנגישים מידע על ההתחדשות העירונית, על הנעת פרויקטים של תמ"א 38 ו"פינוי – בינוי" בבניינים. נוסף על כך, אנו מסבירים לציבור את זכויותיו, מסייעים ליצירת מערכת אמון בין הדיירים ליזמים ואף מלווים משפטית וחברתית את הדיירים. אני מאמין שבכך אנו מסייעים לצמצום הפערים בין השכונות הוותיקות לבין החדשות ברחבי הארץ, ומייצרים ודאות תכנונית.
- תוכל לסכם את השנה הראשונה עם הישגים עד כה?
ההישג המרכזי מבחינתי הוא הקמת הרשות בתוך מחצית מן הזמן שהוגדר על ידי הממשלה. הקמנו את הרשות ואיישנו את כל התפקידים בתוך 8 חודשים בלבד, וכעת היא מונה שלושה אגפים מרכזיים: אגף מדיניות בראשות הסמנכ"לית עינת גנון, אגף תכנון בראשות גורי נדלר ואגף קשרי דיירים בראשות חגי טולדנו. כל אלה עתידים לספק את המענה הרחב עבור ההתחדשות העירונית בישראל ולהשיג את יעדי הממשלה. בנוסף, אני שמח לבשר שהשגנו 140% מהיעד שהוצב לנו על ידי הממשלה להנפקת היתרים בתכניות התחדשות עירונית. אנו צופים שנגיע להישג דומה גם בשנת 2018 המסתיימת כעת. כמו כן, העברנו דרך קבינט הדיור כ- 30 אלף יחידות דיור לטיפול הותמ"ל, כך שבהחלט ניתן לראות הנעה אינטנסיבית של תחום ההתחדשות העירונית בתוך שנה אחת בלבד.
- זה תפקיד שמאתגר אותך? מה היעדים הגדולים שלך שתרצה להגשים במסגרת תפקידך?
אני רואה בתפקיד הזה את שליחות חיי. מדובר במשימה לאומית של מדינת ישראל להגדלת היצע הדיור על בסיס קרקעות בנויות, שכן הקרקעות הפנויות הולכות ואוזלות לנו. בנוסף, ההתחדשות העירונית מאפשרת הגברה של ביטחון האזרחים באמצעות חיזוק מפני רעידות אדמה ומפני טילים. הבנייה החדשה מאפשרת את כניסתה של אוכלוסייה חדשה לשכונות הוותיקות, כאשר האינטגרציה הזו תפיח חיים בשכונות הללו באופן טבעי. אלו הם הדברים אשר עומדים לנגד עיניי לאורך כל הדרך.
מבחינתי, ההישג הגדול ביותר יהיה הסרת חסמים והפשטת תהליכי הביצוע של פרויקטים בהתחדשות העירונית. שאיפתי היא לראות את כל מדינת ישראל מלאה במנופים, זה מסמל בנייה והתחדשות. אני באמת מאמין שאנו עתידים לשנות את פניה של מדינת ישראל כבר בשנים הקרובות.
- התחדשות עירונית היא הפרויקט הלאומי של המדינה. איך אתה מטפל בבעיה הכי קריטית והיא בפריפריה? יש יעדים קונקרטיים?
אחת מהמשימות העיקריות שלנו כרשות, ושלי באופן אישי, היא לטפל בפריפריה שנשארה מאחור במרוצת השנים. לצערי, נכון להיום אין כדאיות כלכלית בביצוע פרויקטים של התחדשות עירונית בפריפריה, והדבר מאלץ אותנו להפעיל חשיבה יצירתית. אחד הדברים שאנו מתכוונים להעלות לממשלה בקרוב הוא ההצעה של שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, להקצות קרקע משלימה בין ישובים. מדובר בתכנית בה קרקע הנמצאת בעיר בה השטחים הם בעלי ערך כלכלי גבוה, תוקצה ליזם בנוסף לקרקע בעיר הפריפריאלית בה הוא מתכוון לבנות. הדבר נועד להבטיח כדאיות כלכלית ואת יציאתם של פרויקטים בהתחדשות עירונית לפועל. על פי החוק, אנו אלה אשר ממליצים לרמ"י על הקצאה של קרקע משלימה ובכוונתנו להרחיב באופן משמעותי את השימוש בכלי זה. אופציה נוספת היא שהמדינה "תכניס יד לכיס" בכדי להשלים ליזם את הסכום הנדרש ליצירת כדאיות כלכלית, בעזרתה של הקרן להתחדשות עירונית אשר תתחיל לפעול בקרוב. כך או כך, בכוונתנו לפעול ביתר שאת בכדי לאפשר את ההתחדשות העירונית בפריפריה.
- יש תמיכה מגופים ממשלתיים? בכל זאת, זה אחד הפרויקטים הכי גדולים של המדינה.
אנחנו עובדים באופן צמוד ובשיתוף פעולה מלא עם אגף התקציבים של האוצר. בנוסף, אנו עובדים בשיתוף נרחב עם משרדי הרווחה, המשפטים והפנים כדי לקדם תיקוני חקיקה וחוקים חדשים בתחום ההתחדשות העירונית. כך למשל, קידמנו יחד עם משרד הפנים את תקנות הארנונה המטיבים עם דיירים המתגוררים במבנים בהם מתקיימים פרויקטים של התחדשות עירונית, וכן קידמנו את תיקון חוק הדייר הסרבן יחד עם משרד המשפטים, כשהמטרה הייתה להסיר את החסמים ולבוא לקראת הדיירים הסרבנים, כך שלא יחושו צורך לסרב לפרויקטים.
- אם ננהל את הראיון הזה ב- 2020 , תעמוד ביעדים שלכם לשנים 2017-2020 לספק, 92,000 יח"ד?
כפי שאמרתי, כבר כעת אנו רואים שאנו עוברים את היעדים שקבעה הממשלה בתכנית האסטרטגית שלה לשנת 2040. אם נמשיך את קצב העבודה בו אנו פועלים היום, וניצמד לתכנית העבודה שבנינו, אנו בהחלט נעמוד ביעדים.
- לקחת את האתגר של התחדשות עירונית וגם הגשמת אותו. יש חלומות נוספים?
חלומות תמיד קיימים, ואני שמח שחלומות גם מתגשמים. התפקיד בו אני מכהן היום הוא תפקיד מאתגר מאוד, תפקיד בעל משמעות לאומית אשר משפיע על חיי חלק גדול מאוכלוסיית מדינת ישראל. המורכבות והקושי שבחילוץ פרויקטים תקועים, הסרת חסמים והגברת הוודאות בתחום, מאתגרים אותי מאוד ואני מברך על כך. בתוך כל זאת, אני חייב לציין את תרומתו הבולטת והתומכת של שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, ואת מחויבותו העמוקה לפרויקט הלאומי החשוב הזה.
איש משיכמו ומעלה ישראל צריכה איש כזה
בהצלחה איש יקר