בס"ד
אירועי ה-7 לאוקטובר ומלחמת "חרבות ברזל", מעמיקים יותר מכל דבר אחר, את הצורך הביטחוני בהאצת פרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית בכל רחבי הארץ, ובתוך כך, האיום הביטחוני, חושף את הנתונים העגומים הבאים: לכ-2.4 מיליון אזרחים בישראל אין גישה למרחב מוגן תקני ולכ-60% מהדירות בישראל אין ממ"ד תקני, וביניהן, כ-96 אלף דירות ביישובים העירונים באזור הנגב והגליל וכ-12 אלף דירות באשקלון.
על רקע האיומים הביטחוניים, נתונים אלו, מחייבים שינוי תפיסתי בקרב מקבלי ההחלטות בכל הנוגע למיזמי התחדשות עירונית ברמה הארצית, ומאמצעי שנועד בעיקרו להתמודדות עם משבר הדיור, יש לראות במיזמי ההתחדשות העירונית בכל הארץ, מיזמים מצילי חיים. נקודה.
מגזין הבלוק מציג:
קמפיין עשייה שנתי בתחום ההתחדשות העירונית
על מנת להאיר זרקור על הצורך הביטחוני הנלווה למיזמי ההתחדשות בכל רחבי הארץ, ועל מנת לפעול לקידום תחום ההתחדשות העירונית בכללותו, מגזין הבלוק, בשיתוף שורה ארוכה של עורכי דין מובילים בתחומי ההתחדשות השונים, השיקו בתחילת חודש דצמבר, קמפיין עשייה שנתי תחת הכותרת:
התחדשות עירונית = אחריות ביטחונית.
אירוע ההשקה של הקמפיין נערך ב-5.12 במתחם הגן האורבני בפ"ת, בהשתתפות 20 עורכי דין העוסקים ומתמחים בתחום ההתחדשות, אשר נשאו את עיקרי הדברים הבאים בזה אחד זה,
עו"ד אסנת רינון: "התחדשות עירונית מקבלת משנה תוקף בימים אלו של לחימה, בהם נדרש לתושבים ביטחון פיזי ונפשי, כאשר אוכלוסיות באזורים מוחלשים פחות מוגנות, ולכן התחדשות עירונית משמעותה צמצום הפער החברתי על כל היבטיו".
עו"ד נטלי עברון: "התחדשות עירונית אחרי ה 7.10 אינה בגדר "מותרות" אלא מחויב המציאות, ולכן, אני קוראת לכל ראשי המדינה וראשי הערים למצוא את הכלים המהירים על מנת לקצר משמעותית את המועדים לאישורן של תכניות מתחמיות, היתרי בנייה וממ"דים לשמירה והגנה על אזרחי המדינה"
עו"ד רינה שוסטר: "זה הזמן של דיירים בבניינים שאין בהם ממ"דים לבצע בדיקה לגבי האפשרויות של ביצוע פרויקט התחדשות בבניין שלהם, ולתת למטרה הסופית – בית חדש עם תוספת מטרים, חניה וממ"ד ולעתים גם מרפסת שמש להיות מול עיניהם"
עו"ד לירן מורנו: "דווקא בימים אלו, בתקופת המלחמה, חייבם להבין שאסור לעצור תהליכי התחדשות עירונית, מדובר בתהליך שהוא מציל חיים".
עו"ד ציפי רוזנברג: "התחדשות עירונית היא צו השעה – מאז ומתמיד ולא רק בעת מלחמה, ולכן, יש להאיץ תהליכים של התחדשות עירונית, לפשט את הבירוקרטיה שמסרבלת את ההליכים ולקצר את לוחות הזמנים של פרויקטים אלה".
עו"ד טליה חדד: "לאור אירועי ה 7 לאוקטובר, ברור כי "ממ"ד לכל אזרח" אינו עוד סלוגן עקר מתוכן, אלא זהו צו השעה והמדינה צריכה לקדם ללא דיחויי חקיקה שתחייב כל בעל דירה ממ"ד ו/או מיגונית בדירתו".
עו"ד שחר פטל: "גם כיום, במצב המורכב והלא וודאי, הצורך בממ"דים החיוניים לביטחון תושבי ישראל שמרביתם אינם מוגנים, ובמספיק דירות מגורים בישראל ובמחירים שפויים, ככל הנראה לא פחת, ואולי אף להיפך".
עו"ד רעות פלדר: "התחדשות עירונית עבורי היא הזדמנות עצומה לשיפור המצב הכלכלי של בעלי הדירות ושיפור איכות חייהם. מבניין ישן ניתן ללא עלות מצד הדיירים לקבל דירה חדשה בבניין חדש"
עו"ד דינה בנבנישתי: "ייצוג בפרויקט התחדשות עירונית הינו – סמל לשליחות, שיפור איכות חייהם של דיירי הפרויקט, מיגונם, התרומה הישירה לרווחתם הינה חלק בלתי נפרד מהעשייה שלנו כעורכי דין"
עו"ד עופר פולנדר: "המציאות מלמדת עד כמה הוספת ממ"דים היא חיונית, ולכן, אני רואה בהתחדשות עירונית סוג של צו השעה וזה בדיוק הזמן להאיץ תהליכי התחדשות עירונית"
עו"ד ליה קרל: "אם יש משהו שלמדנו מהאסון של ה-7 באוקטובר, זה שלפני כל היבט כלכלי, תפקידה המרכזי של ההתחדשות העירונית היא הצלת חיים. עכשיו זה הזמן בו המדינה צריכה לבוא לטובת האזרחים, להוריד חסמים מיותרים ולייעל את הליכי הרישוי על מנת לקדם תוכניות שיתנו מענה לאזורי הפריפריה והמרכז כאחד"
עו"ד עינבל שטרית צביק: "כיום, יותר מתמיד, אנו מבינים את החשיבות הגדולה בקידום פרויקטים של התחדשות עירונית, הסרת חסמים וייעול ההליכים של כלל החוליות בשרשרת, וזאת למען ביטחונם של תושבי מדינת ישראל", הביטחון הפיזי, הנפשי והכלכלי כאחד".
עו"ד עומר עידו: "עד המלחמה, שמנו לב לקשיים רבים שבעלי הדירות מערימים, אבל עכשיו, לאור הצורך בבניין חדש בכלל ובממ"דים בפרט, בעלי הדירות מבינים את גודל השעה, ואנו בהחלט שמים לב למגמה חיובית בנושא"
עו"ד לירז גונן אללוף: "על פי נתוני מס רכוש, כ-7,000 מבנים נפגעו בזמן המלחמה, כאשר מרחבים מוגנים הוכחו כמצילי חיים, ולכן, נתונים אלו מובילים למסקנה אחת וחד משמעית: התחדשות עירונית היא חובה לצרכי הגנה על העורף".
עו"ד אורי שבתאי: "התחדשות עירונית היא לא רק אחריות ביטחונית, היא גם העתיד החברתי והאישי של כל אזרח ואזרחית, ולכן, צריך לפעול בכל דרך אפשרית לביטחון האישי של כולנו".
עו"ד ושמאית מורן אטיאס: "התחדשות עירונית עבורי היא אחריות קולקטיבית, ולכן, זה הזמן לשים מחלוקות בצד ולפעול לקידום מיזמי התחדשות עירונית"
עו"ד חיה אביסרור שמעוני: "בהרבה מקרים, בעלי הדירות במיזמי התחדשות פטורים מתשלומי מס שבח ומס רכישה, כאשר הם מוכרים את זכויותיהם ליזם, ובתוך כך, הם מקבלים דירה חדשה בבניין חדש, כך שבהחלט ניתן לומר שמדובר בשדרוג איכות החיים באופן משמעותי מבלי להוציא כסף מהכיס"
עו"ד בועז אפק: התחדשות עירונית כבר לא עוד פרויקט, זו אחריות של כולם ובטח של הרשויות לקדם כמה שיותר הליכים בירוקרטיים למען התושבים"
עו"ד ג'ני ריינדוביץ: "אחת ממסקנות המלחמה החשובות ביותר היא מיגון הדרום. זה הזמן להוציא לפועל את כל הפרויקטים בדרום שנתקעו בצינורות הבירוקרטיה ולהעניק את מלוא הסמכויות לרשויות המקומיות על מנת לקדם פרויקטים של התחדשות עירונית. זה מציל חיים וזאת האחריות של כולנו".
בסיום נשיאת הדברים החשובים והנוקבים של עורכי הדין, התקיימה הרצאה מרתקת של האדריכלית עדנה מור, בעלת התמחות בתחום התכנון האדריכלי של מיזמי התחדשות עירונית, במסגרתה ניתנה סקירה מפורטת על הקשיים התכנוניים בכל סוגי הפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית.
לקראת סוף מפגש השקת הקמפיין, הוחלט על שורת צעדים אותם יקדמו בשיתוף פעולה הדוק עורכי הדין הנוטלים חלק בקמפיין העשייה השנתי של מגזין הבלוק, וביניהם: הקמת פורום עורכי דין שיפעל בכל דרך אפשרית לקידום תחום ההתחדשות העירונית וגיבוש מסמך המלצות לוועדות הכנסת השונות הפועלות בתחום.
כחלק מהקמפיין השנתי שילווה אותנו במהלך 2024, מגזין הבלוק יפרסם החל מחודש ינואר הקרוב סדרת כתבות מקיפה בתחום ההתחדשות העירונית עם ראשי ערים ומהנדסי ערים ממרכז הארץ והפריפריה כאחד, ראשי מנהלות התחדשות עירונית, חברות נדל"ן מובילות וגורמים מקצועיים נוספים, וכל זאת מתוך מגמה לקדם את תחום ההתחדשות העירונית ולהבטיח שלכל אזרח/ית במדינה יהיה מיגון תקני מציל חיים, כי זאת האחריות הביטחונית של כולנו!
התחדשות עירונית -אחריות ביטחונית בשיתוף מיטב עורכי הדין בישראל.