תמ"א לתחייה!
צו השעה 2021 – תמ"א 38 בצל "שומר החומות"
מאת: אדריכלית עדנה מור, לשעבר יו"ר איגוד האדריכלים העצמאיים בישראל
מבצע "שומר חומות", ששיתק את מדינת ישראל בחודש מאי 2021 הזכיר לכולנו מה גדולה סכנת החשיפה של תושבי ישראל למתקפות הטילים הן מעזה והן מלבנון.
לא זאת בלבד, אלא שתחת מטחי 4,360 הטילים, שנורו על ישראל, שוב נוכחנו לדעת, שבציבור הישראלי חלק מהאזרחים נחשבים כסוג א', וחלקם האחר נחשבים כסוג ב'.
מתוך כ: 2.7 מיליון דירות מגורים ברחבי הארץ למעלה מ: 1.6 מיליון דירות נטולות ממ"ד. בעת הישמע האזעקות נאלצים דייריהן לתפוס מחסה במקלטים ציבוריים ישנים או בחדרי המדרגות.
לכאורה, ערך חיי מחצית מתושבי ישראל אינו זהה לערך חיי אחיהם.
הפער הסוציואקונומי הקיים מוקצן תחת איום ממשי זה.
אוכלוסיות מוחלשות כגון קהילות החרדים, השכונות הערביות וכל ישוב אחר החלש כלכלית : הן אלה המועדות לפורענות.
עובדה זו מקוממת בייחוד בצל האיום הממשי מארגון חיזבאללה בגין 140,000 הרקטות המצויות בידיו והמסוגלות להשתגר במנות יומיות בסך 3,000 רקטות לכל רחבי הארץ, להטיל מורא ולשתק את המדינה למשך חודש ימים לרבות גביית קורבנות כבדים בנפש.
אמצעי השיגור של החיזבאללה כה מדויקים עד כי הם יודעים להתביית על שכונה או על בניין בכל מקום בארץ, ובכך ביכולתם לכוון את הפגיעה דוקא לאזור מיושב צפוף אוכלוסיה ולהגדיל את כמות הנפגעים לאין שיעור.
תחת מטחי הטילים הכבדים כיפת ברזל לא תצליח ליירט את מלוא השיגורים.
המקלטים הישנים הקיימים באזורים צפופי אוכלוסייה אינם מספקים מענה לאיום הנוכחי מהדורת 2021.
עובדה ברורה היא, שמחד גיסא, המדינה אינה מצליחה לפתור עצמאית את מימון, את תכנון ואת בניית הממד"ים החיוניים, ומאידך גיסא, תמ"א 38, שנולדה במאי 2005 ועומדת לסיים את חייה באוקטובר 2022 יודעת לספקם ע"י היזמים והקבלנים במגזר הפרטי.
על כן, תמ"א 38, שמטרתה המקורית והעיקרית : הצלת חיים ברעידת אדמה פוטנציאלית תציל גם את חיי אזרחים בעת מתקפת טילים פוטנציאלית.
שני האיומים האלה מרחפים מעל ראשנו, ועלולים להתרחש בכל רגע נתון בהתראה קצרה מראש.
מערך השיקולים המופעל ע"י הרשויות המקומיות בסרבן לבקשות להיתרי בנייה מכוח תמ"א 38 כגון היעדר תשתיות, אי גביית היטל השבחה, תקני חנייה וכדומה מתעלם מהחשש הכבד, שמדינת ישראל לא תהא ערוכה לתרחישי פיגועים רבי נפגעים, ובמקום זאת ניגרר כמו בעבר לדיווח על מחדלים לאומיים קשים ואח"כ לוועדות חקירה ממלכתיות.
חשש כבד אחר הוא, שגם אם המגזר הפרטי (באמצעות יזמים וקבלנים) יצליח לחזק את דירות המגורים כנגד רעידות אדמה ולספק להן ממ"דים הרי ששטחי המסחר, ושטחי התעסוקה, מוסדות החינוך ומוסדות התרבות לא יזכו למיגון זהה, כיוון שמקור תקציב חיזוק זה חייב להגיע מהמדינה.
חשוב להבין, שבנוסף למטרה הנעלה לחיזוק הבניינים כנגד רעידות אדמה וכנגד מתקפות טילים, תמ"א 38 מהווה מנוע צמיחה לענף הנדל"ן, לענפי התעשייה ולמשק ככלל.
מנהל התכנון, הכפוף למשרד הפנים, קבע את מועד סיום תוקפה של תמ"א 38, אך עד עתה לא קבע חלופה מאושרת, הולמת, כלכלית ותכנונית.
שומא עליו בתור הגוף האחראי על התכנון במדינת ישראל לספק חלופה ראויה, יישומית, הגיונית וכלכלית לציבור האזרחים מחד גיסא ולציבור היזמים, הקבלנים והמתכננים מאידך גיסא. חלופה שתאפשר הגנה מיידית, מהירה ויעילה לכלל הבניינים.
בתאריך ה: 09.06.2021 התקיים דיון חירום של מועצת ענף הבנייה והתשתיות בעניין הארכת תמ"א 38.
בדיון זה השתתפו מרבית מנהיגי הארגונים והאיגודים בענף הנדל"ן ובענף התעשייה בישראל. כולם מתאחדים בימים אלה במטרה להאריך את תוקפה של תמ"א 38 עד אשר תוצע חלופה ראוייה אחרת.
אנחנו חוגגים כיום : 13.06.2021 את השבעת הממשלה החדשה ובין חבריה מושבעת גם שרת הפנים החדשה, הגב' איילת שקד.
כולנו תקווה, ששרת הפנים תוביל את מנהל התכנון למציאת חלופה ראויה לתמ"א 38, ועד שתימצא חלופה זו תשהה את סיומה באוקטובר 2022 ותאפשר המשך מתן היתרי בנייה מכוחה.
לעדנה היקרה
המאמר כול כך נכון .
אסור לבטל את התמא 38 בדיוק שהיא התחילה להראות תוצאות והצלחות !!!!!