אורה כורזים יו"ר ויצו ישראל
"אני רואה את הנשים המגיעות אלינו למקלטים, אסור לנו לטעות ולחשוב כי אצלנו זה לא יכול לקרות…
כולנו חייבים לזכור, כי בכל רגע נתון נמצאות למעלה מ – 200,000 אלף נשים במעגל האלימות, כ- 600,000 אלף ילדים שחיים בפחד ואימה מידי יום".
קרדיטים:
צילום שער – מוטי בוגנים
צילום שער קבוצתי – יוסף טטרו
סטיילינג – סופי רוזנבאום
עריכה לשונית – נטלי שרון
איפור ושיער – יאיר דניאל
פוטושופ – ירון כהן
עיצוב גרפי – חימי כץ
ריאיון – קרן שרה חיות
אורה כורזים, נשואה לשמוליק ואמא לעמית ומתן.
בוגרת תואר ראשון בסוציולוגיה וקרימינולוגיה, תואר שני במנהל עסקים ותואר שני נוסף במינהל מדיניות ציבורית.
כורזים הגיעה לויצו ישראל לאחר קריירה של 32 שנים בניהול בתחום השיווק הבינלאומי, ניהול כנסים ותערוכות בינלאומיות. בנוסף, היא מנהלת ב – 15 השנים האחרונות פרויקטים בתחום הנדל"ן בארץ. במקביל לקריירה המקצועית, עסקה כל השנים, כבר מגיל צעיר, בפעילות התנדבותית. נמנתה עם מייסדי העמותה לסיוע לחיילים בודדים ע"ש מייקל לוין וכיהנה במשך 6 שנים כיו"ר הנהגת הורי בית הספר התיכון אליאנס בת"א. כחברת עמותת הרוח הישראלית, נמנתה עם חברי הועד המנהל של כפר הנוער הדסה נעורים וסייעה להקמת אגודת הידידים של כפר הנוער. היא פעילה חברתית בעיר ת"א ומעורבת מאד בעשייה החברתית בעיר. אוהבת לטייל בעולם, בעיקר טיולי טבע, אקסטרים, מוסיקה, יוגה, בישול וריקודים. בעיקר היא אוהבת את הקשר עם האנשים.
הועידה הארצית של ויצו ישראל בחרה בך לתפקיד יו"ר הארצית של הארגון. שתפי אותנו על פועלך ו"אני מאמין" שלך.
לפני חמש שנים, נבחרתי לשמש כיו"ר ויצו ת"א ולאחר כשנתיים וחצי התמודדתי לתפקיד יו"ר ויצו ישראל. במאי 2019, נבחרתי לתפקיד. התפקיד הוא התנדבותי, אני ממלאת אותו בגאווה גדולה מאז ועד היום. הגעתי אליו מתוך תחושת אחריות ורצון עז לשנות את מעמדן של נשים ונערות בחברה הישראלית.
עם הגעתי לתפקיד, הצבתי שלוש מטרות מרכזיות:
- אפס סובלנות כלפי אלימות: העלאת מודעות ומיגור האלימות כלפי נשים ונערות
- יותר נשים מובילות בחברה הישראלית
- הובלת חקיקה למען נשים ונערות בכל תחומי החיים
אני מאמינה בחברה שיוויונית, ערכית ומוסרית אשר ביכולתה להגיע להישגים רבים ומשמעותיים בכל תחומי החיים, כאשר כל חלקי האוכלוסיה וכמובן נשים, לוקחים בה חלק פעיל באופן שיוויוני ומלא.
לויצו ישראל ישנם 41 סניפים הפזורים בכל הארץ. בראש הסניפים עומדות יו"ר מתנדבות, מקצועיות וערכיות אשר עושות עשייה משמעותית 24/7. כיו"ר נבחרות, תפקידנו הוא לתת מענה למספר רב של נשים ונערות בכל הארץ, בכל צומת חיים.
אני רואה חשיבות עליונה בחיבור של המטה עם השטח, על מנת להגביר את הפעילות לנשים ונערות כך שכל אחת ואחת תמצא מענה בויצו בכל שלב ושלב בחייה.
המשימות העיקריות של ויצו ישראל הן המאבק באלימות במשפחה, סיוע לנשים במעגל האלימות וסיוע לנערות בסיכון. הקורונה העצימה וחידדה גם את הצורך במתן מענה לנשים בתחום התעסוקה. משימה נוספת היא קידום נשים לעמדות מפתח בחברה הישראלית, הן חייבות להיות שותפות מלאות בהובלת החברה הישראלית, בכל תחומי החיים. ויצו כארגון יציב, בעל ידע מקצועי רחב וניסיון רב שנים, הוא הגוף שיכול וצריך להוביל מהלכים משמעותיים אלה.
את פועלת בחזית למען נשים בסיכון ולא חוששת להביע את עמדך המקצועית מול מערכת המשפט על עונשים שבראייתך לא היו חמורים ואף זהים לעברייני תנועה. איך ההתמודדות שלך באה לידי ביטוי ומה דעתך על מערכת המשפט?
מתפקידנו להיות השופר ולהשמיע את קולן של הנשים והנערות. לא אחת, מערכת המשפט מקלה עם גברים הנאשמים באלימות כלפי בנות זוגן. במקרה של שירה איסקוב, אני מעורבת אישית, הפעלנו לחץ ציבורי גדול על מנת לפרסם את שם הבעל.
מקרים רבים מידי מסתיימים בעסקאות טיעון שלא לצורך למרות שיש מספיק ראיות, או לחלופין – לא נעשה מאמץ רב על מנת לאסוף ראיות ולמצות את הדין עם הפוגע האלים.
אנו כולנו חייבים להבין כי מדובר בטרור כלפי נשים. שופטי בית המשפט העוסקים בדיני משפחה, חייבים להכיר מקרוב את סבלה של המשפחה, האשה והילדים החשופים לאלימות. אני מזמינה אותם לבוא ולבקר במקלטים שלנו לנשים מוכות ובקבוצות של נשים יוצאות מקלט כדי להכיר את סיפורי החיים מקרוב. השופטים צריכים להפנות את החמלה כלפי האשה הנפגעת ולא כלפי הגבר. יש להכשיר שופטים יעודיים לתחום האלימות במשפחה, שופטי בית המשפט חייבים להכיר את הזירה האלימה ואת הדינמיקה של אלימות במשפחה.
תחום נוסף ומאד משמעותי בעשייה של ויצו ישראל הוא התחום של חקיקה. השנה, העברנו בכנסת, בהובלתה של ח"כ אתי עטיה, חוק בנושא שכר שווה לעובד ולעובדת. זהו צעד היסטורי עבור החברה הישראלית ועבור נשים לקראת שיוויון בשכר. בנוסף, העברנו בקריאה ראשונה חוק המחייב את בית המשפט להפנות את הגבר האלים לטיפול. עד כה, לשופט היתה האפשרות להפנות לטיפול אך לצערנו זה קרה רק במקרים מעטים. אנו תקווה כי החוק יעבור בהקדם בכנסת הבאה ויביא לשינוי משמעותי גם בתחום זה, כפי שנהוג במספר רב של מדינות נוספות בעולם.
השנה, מגזין הבלוק בסימן לנשים בסיכון. כעיתון, אנו יכולים להעלות את המודעות כמה שיותר, אך לצערנו מספר הרציחות רק עולה. אילו פעולות או חוקים את חושבת שצריך לקדם למענן?
כולנו מזדעזעים לזמן קצר כאשר מגיע רצח של אישה ולאחר מכן חוזרים לשגרה. כולנו חייבים לזכור כי בכל רגע נתון נמצאות למעלה מ – 200,000 אלף נשים במעגל האלימות וכ- 600,000 אלף ילדים חיים בפחד ואימה מידי יום. עלינו לפעול על מנת להתחיל בחינוך לשיוויון מגדרי החל מהגיל הרך. תוכניות של ויצו ישראל לזוגיות בריאה חייבות להיות חלק אינטגרלי מתוכניות הלימודים בבתי הספר התיכוניים.
יש להרחיב את התוכניות לטיפול בגברים אלימים, תוכניות שיקום עבור גברים אלימים
והחמרת הענישה. כמו כן, הקמת רשות לאומית לטיפול באלימות במשפחה תחת משרד ראש הממשלה, קידום החקיקה בנוגע לחובת הפניה לטיפול של גברים אלימים, העברת חוק האיזוק האלקטרוני המחייב גבר אשר הוצא נגדו צו הרחקה. בנוסף, אכיפה של צווי הרחקה: בממוצע מופרים מאות צווי הגנה בחודש ואין מספיק אכיפה בנושא. יש לפעול באופן מידי ולהקצות משאבים לטיפול ואכיפה כלפי גברים אלימים, קידום משאבים ותוכניות עבור נשים יוצאות מקלט ואפס סובלנות כלפי אלימות.
בתודעה של כולנו, אישה מוכה היא אישה חלשה. עם הזמן, נוכחנו לדעת שזה לא מדלג על אף אחת ואף אחד לא יודע מה באמת קורה מאחורי הקלעים. בכל זאת, יש סימנים מקדימים? מסר שלך שתרצי להעביר לאותן נשים הקוראות את הריאיון שלך?
אני רואה את הנשים המגיעות אלינו למקלטים, האלימות נמצאת בכל מקום ובכל שכבות האוכלוסיה בחברה הישראלית. מגיעות אלינו נשים חילוניות ודתיות, יהודיות וערביות, ותיקות ועולות חדשות, ברמות סוציואקונומיות מגוונות. אסור לנו לטעות ולחשוב כי "אצלנו זה לא יכול לקרות". על כולנו, כחברה, להיות ערים לסביבה שלנו. באחריותנו להיות ערניים למתרחש אצל הבת שלנו, אחותנו, חברה שלנו והשכנה שלנו.
בזכות העירנות הזו, נשים ניצלו.
על כולנו להיות מודעים לנורות האדומות: קנאה אובססיבית, בידוד חברתי, איומים, הקטנה, שליטה מוגזמת, רכושנות, זלזול וחוסר הערכה, האשמות חוזרות ונשנות של בת הזוג, חשדנות ומצבי רוח קיצוניים.
אני מבקשת לומר לכולם כי אלימות אינה רק אלימות פיזית, ישנם סוגים רבים של אלימות. אלימות כלפי בת הזוג יכולה לבוא לידי ביטוי גם באלימות מינית, אלימות כלכלית, אלימות נפשית, אלימות דיגיטלית ושילוב של כל אלה ביחד.
בבקשה, אל תישארי לבד ובטח ובטח אל תנקטי בשום צעד משמעותי לבד. גם כאשר רוצים להיפרד מבן זוג אלים, יש לעשות זאת בליווי של אשת מקצוע.
התפקיד שלך כיו"ר ויצו ישראל כה משמעותי ובעל ערך רב שאותו את מקיימת בהתנדבות מלאה, מאתגר?
מאד מאתגר ומורכב. זהו תפקיד בעל אחריות וכוח להוביל שינוי חברתי, תפקיד תובעני הדורש רגישות ונחישות ולתפיסתי דורש מחויבות טוטלית 24/7.
לא ניתן למלא תפקיד זה ללא המתנדבות הנאמנות הפזורות בכל הארץ וללא הצוות המקצועי המסור במטה – כולן שחקניות נשמה. התפקיד כולל התמודדות עם נושאים מרכזיים מורכבים בחברה הישראלית וכן בניהול ארגון גדול של למעלה מ – 4000 מתנדבות ומאות עובדות ועובדים, על כל המשתמע מכך.
נראה לי שאת הסקופ הזה מעטים יודעים – את אשת נדל"ן בעצמך, תני לנו רקע ובמה התמקדת.
נכון מאוד. לפני כ- 15 שנה התחלתי להשקיע בתחום הנדל"ן, בעיקר בארץ ומעט בחו"ל. קניתי נכסים והשבחתי אותם, שיניתי ייעודי קרקע ונכנסתי לעולם של תמ"א, התחדשות עירונית ומיקסום אחוזי הבניה בפרויקטים השונים.
אני ממליצה לכל אשה ואשה לא לחשוש ולהכנס לתחום הזה, תחום הנחשב לתחום "גברי" עם מיעוט נשי. תחום הנדל"ן יכול להוות קרש קפיצה לעצמאות כלכלית,
בדרך להגשמה עצמית.
נבחרת השנה לאחת מבין 12 הנשים המובילות לאשת השנה, לא בכדי. מה המסר שתרצי לתת לכל אישה באשר היא?
הגבולות שאנו שמות לעצמנו הם המונעים מאיתנו להתקדם. לכן, שחררי את המוסכמות, אל תהססי, סמני את המטרה באומץ, עם ראש פתוח וסקרנות. ממשי את הפוטנציאל האינסופי האישי שלך. הסטטיסטיקה מראה כי בכל ארגון בו נמצאות נשים בעמדות מובילות, הארגון מגיע להישגים רבים יותר.
אי אפשר לסיים בלי מסר לממשלה בתקווה שתהיה ממשלה. מה המסר שלך?
אני מצפה כי אם נשים הן 51% מהאוכלוסייה, הן לא תיתפסנה כמיעוט. אני רוצה לראות יותר נשים בכנסת , יותר שרות ויותר מנכ"ליות של משרדי ממשלה. הממשלה חייבת לשים את את נושא האלימות במשפחה על סדר יומה ולתת לנושא עדיפות עליונה, להקצות משאבים ולהקים רשות לאומית אשר תתטפל בנושא על כל האספקטים שלו.