נאמנה למטרה
מזה 24 שנה שהיא עורכת דין ומייצגת דיירים בעשרות פרויקטים בהתחדשות עירונית, תמ"א 38 ופינוי בינוי בכל רחבי הארץ – בהצלחה גדולה.
היא הפכה למובילת דעת קהל, יש לה טורים קבועים בעיתונות ובתקשורת, ואף חיברה לפני שנה את ספרה החשוב לכל דייר/יזם " המדריך לתמ"א 38 – פינוי בינוי"
למרות שהדרך בפרויקטים האלו לא קלה …ומאוד מאתגרת, היא תילחם על זכויותיו של כל דייר, תבדוק את הזכויות שמגיעות לאותו בניין ולא תסתמך מראש על כל הצעה שמגיעה מיזם.
היא מאמינה שהתפקיד שלה הוא בגדר שליחות לסייע לדיירים מול כרישי הנדלן וכנראה לא סתם היא גם מדורגת בין המשרדים המובילים לייצוג דיירים.
מאת -קרן שרה חיות
צילום – יוסף טטרו
קרדיטים:
איפור ושיער – יאיר דניאל
שמלה – Boutique Yaela-Jerusalem
סטיילינג -סופי רוזנבאום
משרדך מוביל ומדורג בין המובילים להתחדשות עירונית ובין הבודדים שמייצג דיירים, להצלחה יש הרבה טיפים… אך להישאר בתודעה זה כבר סיפור אחר.
להאמין שמה שאת עושה זאת שליחות. אני מאמינה בעזרה לצד החלש. בהקשר של יזם מול דיירים, ברור שהצד שפחות מבין ובקיא אלו הם בעלי הקרקע, לכן החלטתי לסייע להם ולא ליזמים.
לייצג דיירים, זה חלק מתפעול שלם ולפעמים גם אכזבות גדולות מול יזמים שלא עומדים בהתחייבויות, איך את מתמודדת במקרים כאלה מול הדיירים.
אני דוגלת בשיטה של בדיקה, הנעשית על ידי הצוות המקצועי שעובד איתי ובודק עבור הדיירים את הזכויות שלהם. אנחנו לא מסתמכים על הצעות של יזמים, הן לרוב לא מבוססות על בדיקות מעמיקות.
לאור סיומה של תמ"א 38 באוקטובר 22, הבחירה של היזם הופכת להיות אף קריטית, איך השינוי יבוא לידי ביטוי?
חייבים לרוץ מהר ולבחור משרד שיודע לענות על ההיבט המשפטי ויש לו צוות מנוסה שיכול לבדוק זכויות ולומר לדיירים מה הם אמורים לקבל. מניסיון שלי, הצוות שעובד איתי מקצר מאוד את התהליכים בבדיקות שהוא עורך.
את מאמינה שפרויקטים נופלים/ מתעכבים או מטעם הרשויות או מטעם הדיירים, איך בכל זאת ניתן לגשר על הפערים, שתפי אותנו בפרויקט עם בעיות זהות .
ראשית, כל עוד אין הסכמה ותיאום ציפיות בין הדיירים על התמורה, אין מה ללכת ליזמים. בשיטה שלי, הדיירים יודעים מה הם מקבלים כי אנחנו בודקים מהן הזכויות הניתנות לאותו מתחם ומה המקסימום אשר ניתן לתת לאותם דיירים. רק כאשר יש הסכמה בין כל הדיירים על התמורה, יוצאים במכרז יזמים. זו בעיניי הדרך והשיטה הנכונות, היעילות, השקופות והקצרות ביותר.
את נתקלת מן הסתם בלא מעט מהמורות בדרך מול הרשויות אחרי עבודה של שנים, הצעת החוק החדשה באה לשים סוף לשינוי מדיניות דחופות של עיריות, במסגרת פרויקטים של התחדשות עירונית, מה החוק בעצם אומר?
ישנה הצעת חוק שטרם עברה והיא מבחינתי מאוד חשובה. לפי החוק, הועדה המקומית קובעת מה ניתן לתת לאותו מתחם והחלטה זו לא תשתנה למשך 5 שנים, כדי ליצור ודאות. היום, זה הפך להיות בלתי נסבל, לפני שנתיים או שלוש הבטיחו לנו X זכויות ועם החלפת השלטון המקומי הן ירדו לחצי. המשמעות היא, שכל ההסכמים שנחתמו מול היזמים על תמורות, כאלו שנשענו על מה שהובטח אז – לא יכולים להתקיים, היות שלא תתקיים היתכנות כלכלית ברגע שמורידים זכויות בהיקף ניכר.
"הקורונה הביאה את כולם להתכנס בבית. אצל כל בעלי הדירות שאין להם עדיין מרפסות, אני רואה ביקוש גדול של דיירים שרוצים להוסיף רק מרפסות." צילום- יוסף טטרו
שנת הקורונה הביאה איתה לא מעט מהפיכות ועדיין לא הגיעה לסיומה איך לדעתך זה ישפיע או כבר משפיע על התחדשות עירונית?
הקורונה הביאה את כולם להתכנס בבית. מה שהעלה את הצורך והביקוש במרפסות אצל רוב בעלי הדירות. בבניינים שנבנו לפני 1980 יש זכות לדירה חדשה עם מרפסת וחניה תת קרקעית. זה כשלעצמו משביח את הנכס בין חצי מיליון לשני מיליון, תלוי איפה ממוקם הבניין.
בכלל בכל תקופה הקורונה, כל הגורם האנושי התחלף במסכים, איך פותרים זאת מול דיירים?
זה מאוד מאתגר, האנושיות הוחלפה במסך… ובתחום שלנו מדובר על כימיה, הבנה ושיתוף בין עו"ד בתחום הזה לבין דיירים. אני לא משמשת עורכת דין בלבד, אלא מישהי שאפשר לסמוך עליה, לכן זה לא פשוט אבל מאחר שזה לא תלוי בנו, הסיטואציה מובנת לשני הצדדים ומנסים למקסם מה שאפשר.
כעורכת דין המובילה של מגזין הבלוק לשנת 2021 – מה תרצי לאחל לעצמך?
שאמשיך להעריך, ליהנות ולהיות מסופקת מעבודתי, ממשפחתי ומעצמי😊
המסר שלך לממשלה? בתקווה לממשלה מתפקדת.
אני רוצה להאמין שהפילוג והניתוק שנוצרו יגרמו לכל רבדי החברה הישראלית להבין שרק אם נצליח להתאחד ולא לשנוא – נהיה חזקים ונעבור את הכול. גם את הקורונה.
"התפקיד שלי הוא שליחות, אני מאמינה בעזרה לצד החלש. בהקשר של יזם מול דיירים, ברור שהצד שפחות מבין ובקיא אלו הם בעלי הקרקע, לכן החלטתי לסייע להם ולא ליזמים." צילום – יוסף טטרו