יגעת, מצאת, תאמין!
פנחס פרקש וישראל אברמוב, הינם מלח הארץ. פרקש משמש כנשיא ואברמוב הינו יו"ר פרקש גרופ יזמות ונדל"ן. יחד הם פועלים זה שנים רבות ללא לאות 24/7 לקדם התחדשות עירונית, הן פינוי בינוי והן תמ"א 38, בכל רחבי מדינת ישראל. החזון של פרקש ואברמוב הינו שהתחדשות עירונית תהפוך לתקווה היחידה להיצע הולם בשוק הדיור, להשבחת שכונות ותיקות ושילוב בין תושבים ותיקים לחדשים, לשדרוג נראות הערים, למיגון רבבות בניינים שאינם ממוגנים כיום בפני רעידת אדמה אפשרית, ולהפיכת מדינת ישראל למקום שטוב לחיות בו.
ראיון עם הרבה תקווה.
מאת – קרן שרה חיות
צילום – יוסף טטרו
תכלה שנה וקללותיה, תחל שנה וברכותיה
שנת 2020, שרובה ככולה חוותה את מגיפת הקורונה, הייתה בהחלט שנה מאתגרת לשוק הדיור בכלל והתחדשות עירונית בפרט. שוק הדיור התאפיין בירידה תלולה בהתחלות הבנייה, ממוצע ארצי של כ-9 אחוזים וירידה תלולה במיוחד במחוזות תל אביב וחיפה, 2.35 אחוזים ו-34.5 בהתאמה, מה שהביא כבר היום למחסור משמעותי בדיור, ובמיוחד באיזור הביקוש במרכז הארץ.
חלקה של ההתחדשות העירונית לא נפקד, היא היוותה כ-16 אחוזים בלבד(כ-8000 דירות) מסך הכל התחלות הבנייה וחוסר הבהירות לגבי עתיד התמ"א 38, לא סייע כמובן למגמה זו.
למרות כל זאת, הצלחנו במהלך 2020 לקדם שורה ארוכה של פרויקטים, הן פינוי בינוי והן תמ"א 38, זאת מתוך הכרה בכך שאין אלטרנטיבה טובה יותר להגדלת ההיצע בשוק הדיור לרמה הנדרשת, להשבחת ערים ושכונות ותיקות וכמובן למיגון מיטבי של אזרחי מדינת ישראל בפני רעידת אדמה גדולה אפשרית.
בפרוס השנה האזרחית 2021, ולאחר מציאת החיסון כנגד הקורונה, אנו צופים שתהיה זו בהחלט שנה מפתיעה לטובה בשוק הדיור בכלל, כמו גם בהתחדשות עירונית. העובדה שמקבלי ההחלטות בממשלה, ובכלל, יושבים ימים כלילות על המדוכה בניסיון למצוא פתרונות אפקטיביים להגדלת ההיצע ולהתנעת השוק, תניב בסופו של דבר להערכתנו פירות.
בין היתר נציין את ההחלטה מהחודש האחרון של מנהל התכנון במשרד הפנים להעניק לעיריות ולרשויות המקומיות מנדט להחליט באשר לדרכים לקידום התמ"א 38. לדעתנו זוהי בשורה טובה, אמנם בתנאי שהממשלה תדאג להעניק לרשויות המקומיות תקציבים עבור תשתיות משלימות ומוסדות ציבור.
כמו כן נמליץ למקבלי ההחלטות, ובמיוחד למנהל התכנון, לשקול מחדש את ההחלטה לחייב יזמים בתמ"א 38/2 להקצות לרשויות המקומיות בכל פרויקט קומה אחת עד שתי קומות לטובת נדל"ן מסחרי. החלטה הזו עלולה להפוך חלק לא מבוטל מהפרויקטים אלה ללא כדאיים כלכלית ליזמים.
נושאים נוספים המצויים על המדוכה, הינם גובה היטלי ההשבחה ובמיוחד כל הנושא הביורוקרטי של מתן היתרים. חשוב ורצוי שתינתן הדעת איך לקצר ולפשט הליכים ממושכים ושוחקים, הגורמים לא אחת הן ליזמים והן לדיירים, להרים ידיים, ובכך נמנע קידומם של פרויקטים רבים נוספים.
ובעניין פינוי בינוי:
נציין לשבח את ההחלטה לא מכבר של הרשות להתחדשות עירונית להעמיד לרשות הדיירים הוותיקים מספר חברות מומלצות המתמחות בנושא זה, לבחירתם, זאת תוך כדי סיוע צמוד בתהליך בחירת החברה המבצעת. לטעמנו זוהי בהחלט החלטה פורצת דרך, שעשויה כבר בשנה הקרובה, 2021, להסיר את המוקש העיקרי לקידום פרויקטים של פינוי בינוי – התנגדויות של דיירים.
חשוב לזכור כי בד בבד לחשיבותה של התמ"א 38, בסופו של יום רק הפינוי בינוי יוכל להשלים במהלך העשור הקרוב, ובעתיד הרחוק יותר, את מאסת הדירות האדירה הנדרשת בשוק. בכל נשכח כי על פי ההערכה קיים פוטנציאל בכל רחבי הארץ של כמיליון דירות במסגרת התחדשות עירונית בכלל, ופינוי ביוני בפרט.
לאור המחסור המחריף והולך בדיור, זאת לעומת ריבוי האוכלוסייה ללא תקדים, תוספת של כמיליון ישראלים מידי כ-5-6 שנים(!), לית מאן דפליג הצורך הלאומי בקידום הפינוי בינוי כפרויקט לאומי, נדל"ני כמו גם חברתי, ראשון במעלה.
נאחל לכל קוראי מגזין "הבלוק" שנה אזרחית טובה עם הרבה הרבה בשורות טובות בתחום הדיור וכמובן, הרבה, הרבה בריאות לכולנו!