אחת הפגישות המרגשות בחיי ולא סתם. כילדה בת 10 גדלתי ברחוב עם הורי שניהלו מחאה גדולה למחוסרי דיור בשנות ה- 90. בסופו של מאבק ארוך, הורי קיבלו בית מחלמיש. 26 שנים אחרי, זכיתי לסגור מעגל ולראיין את מנכ"ל חלמיש, מר ישראל ארליך, אדם משכמו ומעלה, צנוע ורתום כולו לפרויקט הגדול מכולם – דיור בר השגה. ראיון מרגש.
ישראל ארליך, מנכ"ל חלמיש, בפועל כ- 4 שנים. ארליך מגיע עם ניסיון עשיר, בהשכלתו תואר שני MBA במנהל עסקים ותואר ראשון בכלכלה. ניסיון בעבר בעיקר בבנקאות עם וותק לא קטן של 22 שנה בבנקאות, סמנכ"ל בבנק מרכנתיל דיסקונט, מנכ"ל בנק כרמל למשכנתאות ושאר תפקידים מגוונים כמנכ"ל קרן השקעות בנדל"ן, מנכ"ל חברת מי נתניה, דירקטור קופ"ג של מרכנתיל והרשימה עוד ארוכה. היום הוא מנהל את אחת החברות הכי מאתגרות בישראל, חלמיש חברה ממשלתית – עירונית לדיור.
- אתה נמצא בתפקיד 4.5 שנים כמנכ"ל של אחת החברות היותר מאתגרות בישראל. מה החזון שלך? מה מניע אותך?
ככלל, חלמיש אחראית על פרוייקט פינוי פיצוי כפר שלם, ניהול דיור ציבורי ואיכלוס (כ- 1900 יח"ד) וניהול פרוייקטי תשתית והנדסה עבור עיריית תל אביב יפו. כמו שנראה מהנסיון הניהולי והרקע הלימודי לעיל, הגעתי דווקא מתחום הפיננסי והבנקאות עם ממשק בנדל"ן ותשתיות. קיבלתי עלי את התפקיד בתקופה שבה הייתה החברה בצומת דרכים מאתגרת ביותר. מטרתי שהחברה תספק את השירות בדיור הציבורי ברמה הגבוהה האפשרית במסגרת היכולות ובגישת חמלה. בנוסף הייתי שמח לו בקדנציה שלי, נושא כפר שלם היה נפתר או לפחות מקודם משמעותית (בתקופתי הוגשו על ידי חלמיש, שתי הצעות לעדכון הקריטריונים לזכאות לפינוי ולפיצויים לתושבי הכפר, בשיתוף עיריית תל אביב יפו ורשות מקרקעי ישראל(. אין ספק, שנושא הדיור הציבורי עלה לכותרות בשנים האחרונות וחדר לתודעת הציבור )הן בגלל תשומת לב פוליטית והן בדחיפה מסיבית של התקשורת…).
מחסור הדירות לשיכון זכאי דיור ציבורי, מעכב פיתרון יעיל ואופטימאלי לחסרי הדיור, שאין בידם אמצעים לרכוש/לשכור קורת גג (זכות יסודית לאדם במדינה דמוקרטית – קורת גג). אני חייב לציין שמשרד הבינוי והשיכון, במיוחד בשנים האחרונות, שם דגש רב לטיפול בבעיה והם דחפו יזמו והצליחו להשיג כספים רבים במסגרתם נרכשו דירות רבות (בין היתר על ידי חברות המשכנות וחברות נוספות המתמחות ברכש מעיין זה) כמו גם, הושקעו כספים בשיפוצי עומק לדירות קיימות הנזקקות לכך. כך הושמשו ונכנסו למאגר הדירות עוד מאות רבות (שלא סגרו לגמרי את הפער אבל מנעו הרחבתו). מבחינת חזון שלי זה לא רק צמצום עד איפוס תור הממתינים באזור ת״א-יפו לדירה בדיור ציבורי, אלא גם פיתרון לאנשים שמקבלים סיוע בשכר דירה. אותם אנשים נתקלים בבעיות של מתן ערובות/ביטחונות לבעלי הבתים מהם הם שוכרים את הדירה ולכן לעיתים נבצר מהם לגור במקום סביר כפי שהם ראויים לו.
כפר שלם שנמצא במזרח תל אביב יפו הוא מקום מעולה להקמת שכונה / שכונות לתפארת וניתן במסגרת התחדשות, עירונית לפתח עוד יותר. עדיין קיימים קרוב ל- 200 דונם שיושבים עליהם המתיישבים, שטרם זכו להתפנות עם חבילת פיצויי סבירה ובמקרקעין המתפנה ניתן לבנות דיור ולפתח פיתוח סביבה וקהילה. ככל שהזמן חלף ולא מגיעים לעמק השווה הבעיה מעמיקה (המשפחות גדלות ואיתם גם הציפיות…).
חזוני הוא, שיעמידו את הקריטריונים לפיצוי על משהו סביר שיתאים הן לצפיות התושבים ושיעמדו בקנה אחד עם הקו והנורמות, שמכתיבה המדינה למקרים מעין אילו (כשמקור הכסף הוא מהמקרקעין שיפונו – "משק סגור") להערכתי לו היו מגיעים למתווה מוסכם (בכנסת או במוסדות הציבוריים האחרים) ביצוע הפרוייקט יקח בין 5-15 שנה, לסיומו (פינוי , פיצוי, מכירת המגרשים בעיקר במכרזים פומביים). עיריית תל אביב יפו, השקיע מאות מיליוני שקלים בפיתוח ותשתיות בדרום תל אביב ומזרחה (לרבות יפו). לחלמיש יש הכבוד להיות חלק מניהול פרוייקטים אילו. למשל אחד מהפרויקטים התשתיתיים שאנו גאים בו, הוא בשכונת התקווה, בו אנו מקדמים שדרוג עשרות רחובות במרכז השכונה במסגרתם מבוצעים- החלפת צנרת מים וביוב, הורדת רשת החשמל מתחת לאדמה, כמו גם, טיפול בחזות הרחוב.
- אילו פרויקטים עומדים על הפרק?
יש כמה וכמה פרוייקטים בשלב תכנון עליהם אנו עמלים, מתוכם אציין שלושה:
- לאחר שהוספנו למאגר הדיור הציבורי 45 דירות באזור תל אביב שנרכשו מכספי מכירת מגרש של חלמיש בתל אביב (המגרש נמכר לקבלן לביצוע פרוייקט דיור בר השגה בהשכרה), אנו נפעל להשתתף במכרזי ממשלה לביצוע רכישת דירות לדיור ציבורי ככל ויהיה תקציב לכך.
- אנו בוחנים (בין היתר עם משרד השיכון והאוצר) דרכים להגדלת מספר דירות הדיור הציבורי לקשישים (הוסטלים).
- אנו בוחנים אפשרויות לקידום התחדשות עירונית במתחמים שונים.
- מאז הקמת חלמיש פעלה ופועלת לפינוי-בינוי כפר שלם, פרויקט הדגל. מתן פתרונות למשפחות המתגוררות בשכונה וגם ניצול קרקעות לבנייה. מה החזון לכפר שלם? איפה זה עומד כרגע ומה התהליך?
חלמיש מהווה זרוע ביצועית ומייעצת בנושא זה. בכפר שלם קיימות כמה מאות משפחות )על פי מיטב ידיעתנו(, זכאיות לפיצוי תמורת פינויי. הפיצויים ועלויות-הפרויקט אמורות להיגזר מתקבולי המקרקעין הפנויים, שימכרו ועליהם יבנו יזמים את השכונה ובחלקן העירייה תדאג לפריצת כבישים ופיתוח קהילתי וסביבתי. חלק מהמשפחות יקבלו במקום כספי פיצוי, מקרקעין לבנייה עצמית ואמצעים שיסייעו להם בחלק מהבניה. החזון הוא, שיהיה פיתרון לכל אותן משפחות זכאיות ושהשכונה תתפתח – במלואה – להיות שכונה ככל השכונות בתל אביב – זו השליחות של חלמיש בנושא. סטאטוס: תהליך עדכון הקריטריונים (לזכאות לפיצוי בפינוי) וסכומי הפיצוי האפשרי עומד כרגע בדיונים בוועדת הכלכלה של הכנסת.
- יש לך מקרה מיוחד שתרצה לשתף את הקוראים?
אני גאה בהרבה דברים שחלמיש קידמה, ומוצא לנכון לציין את הפרויקט שהוזכר לעיל, שבו בשיתוף פעולה בין חלמיש לעיריית תל אביב יפו ולמשרד השיכון ומשרד האוצר (בין היתר באמצעות החברה הממשלתית "דירה להשכיר") יצאה לפועל עסקה, שבמסגרתה נמכרה קרקע של חלמיש ליזם (באמצעות מכרז). כספי המכירה שקיבלה חלמיש, יועדו לרכישת דירות לדיור הציבורי והוספתן למאגר ואילו היזם התחייב לבניית 350 יח"ד להשכרה בתנאים סבירים (תחת פיקוח חברת דירה להשכיר). כך שהפרויקט נתן את תרומתו הן נזקקי דיור ציבורי, כמו גם, לזוגות צעירים שיכולים לשכור דירה בתנאים נוחים.
- מגזין הבלוק חוגג 70 שנה למדינה, מה תרצה לאחל לה?
אני מאחל שהמדינה תמשיך לשגשג ולפרוח בשנים הבאות ושיהיה שלום וביטחון. שנשתמש ביכולות ובידע שלנו לאחד ולא לפלג, לרווחת כולנו במיוחד לדור העתיד שלנו.