סיקור פאנל ירוק
מרעננת את הבנייה הירוקה בישראל
מול מזרקה בלב פרדס במסעדת "מקום בלב" ברעננה, התכנסו לעת ערב ראשי ענף הבנייה הירוקה לכינוס ירוק, אינטימי ומכונן. בעיר הראשונה בארץ שאימצה תקנים ירוקים נפגשה חבורת אנשים איכפתיים, בראשות ראש עיריית רעננה זאב בילסקי, מנכ"לית עיריית רעננה מיכל הירש-נגרי, יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובניה איתן גינצבורג, הילה בייניש מנכ"לית המועצה לבנייה ירוקה, דורון ערוסי מנכ"ל אקו בילד, מגי אבוקסיס מנכ"לית Greenwall Israel , אבי מאור מנכ"ל חנן מור. המסר: חינוך לדור הבא בירוק, לא מעודדים ירוק אבל אם לוקחים את הסובבים סביב השולחן למודל ארצי: כך צריך לבנות ירוק. "אני מזמין את כולם ללמוד", אומר דורון ערוסי מנכ"ל אקו בילד שמצא שפה משותפת עם מנכ"ל חנן מור, אבי מאור. בהזדמנות זו מגזין הבלוק מאחל ברכות חמות לזאב בליסקי לכניסת תפקידו החדש כיו"ר מטה הדיור הלאומי.
- מר זאב בילסקי
ראש העיר רעננה
"רעננה מובילה וחלוצה בבנייה ירוקה. היינו ראשונים בפרויקטים משולבים ואקולוגיים והפכנו מודל לחיקוי״, אומר רה״ע רעננה זאב בילסקי. ״עיריית רעננה הייתה הרשות המקומית הראשונה בישראל לאמץ את תקן הבנייה הירוקה. ההחלטה על כך התקבלה במליאת הוועדה לתכנון ובנייה רעננה מיום 29.12.2009 המשמעות: החל ממועד זה נדרש כל מבנה בעיר לעמוד בדרישות ת"י (תקן ישראלי) 5281 – בנייה ירוקה, חשוב לציין כי ההחלטה גורפת את כל סוגי המבנים בעיר החל ממבני מגורים וכלה במבני ציבור. העיר חתומה על האמנה לצמצום גזי חממה, בהיותה חברה בפורום ה- 15 המאגד ערים בישראל שחרטו על דגלן והחייבו לנקוט בסדרת צעדים משמעותיים להפחתת זיהום האוויר, צמצום פליטת גזי חממה והגנה על האקלים.
- הגב' מגי אבקסיס
מנכ"לית חברת Greenwall Israel
"חברת Greenwall מחזירה את הטבע לעיר בלי לתפוס מקום יקר, בעזרת טכנולוגיה כחול לבן. הנדל"ן יקר, השכונות שאנו בונים צפופות והשטחים הירוקים הולכים ופוחתים. בינינו לבין הטבע יש יחסי גומלין. השורשים זקוקים לזיהום אוויר ובתמורה נותנים לנו חמצן, אם נהפוך 30% מהבניינים לעצים, ע"י חיפוי החזיתות בקירות ירוקים, ההשפעה האקולוגית תהיה עצומה."
- הילה בייניש
מנכ"לית המועצה לבנייה ירוקה
"המועצה לבנייה ירוקה מקדמת כעשור את השיח לקידום בנייה ירוקה בישראל ומרחב בנוי, איכותי בריא ונגיש לכל. דווקא בימים אלו של תכנון מסיבי ומשמעותי בישראל שיימשך בעשורים הקרובים זה המקום לדבר על בנייה ירוקה שמתחשבת במשאבים ויכולה להביא לחיסכון משמעותי ולאיכות טובה יותר בבנייה ותכנון. במועצה פיתחנו ביחד עם משרד הבינוי והשיכון כלי מדידה שכונה 360 שתפקידו לסייע ולקדם תכנון של שכונות איכותיות שמקדמות עירוב שימושים, הליכה ברגל, נגישות לשירותים ומרחב ציבורי נגיש לכל. עיריות כמו רעננה שהטמיעו ערכים אלו והיו מהערים הראשונות שאימצו בנייה ירוקה בישראל כמדיניות עירוניות דאגו לרווחת תושביהן ומבינות את הקשר בין מרחב בנוי בר קיימא ואיכות חיים. ההטמעה של בנייה ירוקה בישראל צריכה לעלות מדרגה ולהיות מיושמת בכל התכניות של מחיר למשתכן ובכלל התכניות המאושרות בימים אלה."
- איתן גינזבורג
יו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובניה, עיריית רעננה
"על מנת לקבל אישור בנייה ירוקה עבור מבנים צמודי קרקע, ערכה עיריית רעננה בהובלת היחידה האזורית לאיכות הסביבה ב 2012 אוגדן בנייה ירוקה ייעודי למבנים צמודי קרקע. האוגדן מרכז הנחיות סביבתיות בתחום הבנייה במטרה לשדרג את המבנים, לייעל את צריכת האנרגיה, לחסוך באנרגיה ומים באופן שוטף ולשפר את איכות המתגוררים במבנה."
- אבי מאור
מנכ"ל חנן מור
"חריש עומדת להיות העיר הירוקה ביותר בישראל, בעיר חריש תוכננו מספר רב של מבני ציבור, מספר רב של מוסדות חינוך, תוכננו בה שטחים ירוקים רבים, מתוך תפיסת תכנון המעודדת את המשפחות לבלות הרבה זמן בחוץ וחשוב מכל, המדינה סבסדה את עלויות הפיתוח בעיר וכך יצרה, עיר שכולה דיור בר השגה למשפחות צעירות וזוגות צעירים בתחילת חייהם."
- דורון ערוסי
מנכ״ל אקו בילד
״כולנו פה הערב מדברים על בנייה ירוקה ובכלל כבר שנים מדברים על כך בכל הארץ אבל האם מישהו יכול להגדיר את ההתקן 5821 שמגדיר את הבנייה הירוקה? לדעתי התקן 5821 הינו די חדש לנו בארץ למרות שפורסם כבל לפני יותר מ- 12 שנה, התקן הישראלי מאוד בסיסי ובתולי בארץ בעיקר היות שתקן זה אמור להתעדכן מדי פעם כפי שפורסם מאז שנת 2005 מבנה התקן לבנייה ירוקה: התקן הושק בשנת 2005 (למגורים ומשרדים בבנייה חדשה בלבד). ביולי 2011 הושק תקן בגרסה מחודשת. לאחר רביזיה נוספת הושק ב 2016- גרסה משודרגת ומעודכנת. התקן אמור לעמוד לבחינה מחודשת בכל שנתיים על מנת לשמור על עדכניותו ולשם הטמעת עדכונים מהשטח, בפועל זה קורה כל 5-6 שנים.
כיום התקן לבנייה ירוקה כולל סדרה של תקנים המפרטים דרישות לרוב טיפוסי המבנים בישראל – מבני מגורים, מבני משרדים ומסחר, מבני ציבור; חינוך, בריאות וכיוצא בזה. התקן מתייחס הן לבנייה חדשה והן לשיפוצים משמעותיים שנערכים במבנים קיימים. מפאת השינויים בין התקן של 2011 לתקן המעודכן של 2016, ישנה תקופת חפיפה בה שני התקנים מאושרים, תקופה זו הסתיימה בנובמבר 2017 . המדריך הכללי מפרט את אופן השימוש בתקן, מספק הסבר על מבנה התקן, על צורת הדירוג של בניינים, הפרקים השונים ועוד. המדריך הטכני נועד לשמש כלי עבודה למתכננים, לאדריכלים, ולמנהלי פרויקטים לצורך יישום התקן, וכן לשמש את כל המעוניין לקרוא ולהעמיק בדרישות התקן לבנייה בת קיימה.
ראוי שאנשי מקצוע כולל את אלה שמעדכנים את התקן מדי פעם יקראו ויכירו את המוצרים שלנו וידרשו יותר מכל מי שמתעתד לעמוד בתקן זה, בסופו של דבר לחברת הענק הקנדית נודורה יש הרבה מה לתרום לתקן הישראלי היות שנודורה בונה ב- 82 מדינות כולל ארצות הברית ובכל מדינה שקיים תקן ירוק לנודורה יש את אותו התקן, הניסיון רב השנים ובכל המדינות האלו נותן לנו ידע נרחב להשיג את הניקוד הגבוה ביותר בבנייה ירוקה על ידי סימון ב-וי של כמעט כל סעיף שקיים בתקן הירוק העולמי בכלל ובישראלי בפרט לכן הייתי מצפה מאנשים שעוסקים בתחום להכיר את מוצרי נודורה יותר לעומק וליהנות מהיתרונות האין סופיים של מוצרים אלו ובעיקר לתקן הירוק. לדוגמא עבור הגב' הילה בייניש המוצר של נודורה הינו כמו כפפה ליד שהרי כל החזון והאג'נדה של המועצה הישראלית לבנייה ירוקה היא בדיוק מה שמוצרי נודורה מציעים לשוק.״